Ingrid van Berkel (1958) werd in 2010 behandeld voor longkanker. Alles leek weg, totdat ze zeven jaar later toch uitzaaiingen bleek te hebben. Dankzij immuuntherapie is de kanker tot stilstand gebracht.

H77 A4727b def

“In 2016 gaf ik een groot feest om te vieren dat mijn kanker verleden tijd was. Ik voelde me goed, fit en kon weer verder met mijn leven. Ik had longkanker gehad en daarna baarmoederhalskanker. Klap op klap, die me behoorlijk onderuit hadden gehaald. Maar het was achter de rug en ik vierde het leven, met alle mensen die me lief zijn.”

Mierenspoor
“Het leven vieren en eruit halen wat erin zit, is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Want wat is er sindsdien veel veranderd; Een maand na het feest kreeg ik longklachten. Zware bronchitis, dacht ik. Met prednison en antibiotica ging het echter niet over. De uitslag van de longfoto die volgde, was schokkend. Er zaten vlekjes in het gebied tussen mijn longen. Uit onderzoek bleek dat het helemaal niet goed was. Had ik in 2010 longkanker fase 1 en dus goed te behandelen, nu was het fase 3. Het was een uitzaaiing van de longkanker uit 2010, die als een mierenspoor was gaan wandelen. Ik had geen tumoren, wel veel kwaadaardige cellen. Volgens de longarts was het te behandelen. Het zou moeilijk worden, maar hij gaf me hoop. Mijn kanker reageert nauwelijks op chemo, maar ik kreeg het toch om de cellen instabiel te maken. Daarna volgde bestraling, waardoor de kankercellen de genadeklap kregen. Er was niets meer te zien, maar ik was er niet gerust op. Ik had tenslotte uitzaaiingen van een kanker uit 2010, terwijl er tijdens controles jarenlang niets te zien was geweest.”

Mentale topsport
“In september 2017 was het terug, fase 4. De ‘je gaat hier niet meer genezen-fase’. Ik had nooit gedacht dat het zover zou komen. In 2010 was ik er zó op tijd bij. Ik heb gerookt, maar ben op mijn 28ste gestopt. Volgens de longarts kan dit niet de oorzaak zijn. Ik heb al zo lang niet gerookt. Ik sport veel en ben ontzettend fit. Kennelijk is mijn genetisch materiaal niet goed bestand tegen kanker, waardoor ik longkanker, baarmoederhalskanker en wéér longkanker kreeg. Het enige wat mij nog kan helpen is immuuntherapie. Hier ben ik mee gestart, al zag ik er erg tegenop. Ik ben heel ziek geweest van chemotherapie en ben bang voor de bijwerkingen. Het is mijn enige kans, dus pak ik die. Tot dusver gaat het goed. De kwaadaardige cellen zijn niet weg, maar het zijn er ook niet meer geworden. Het bizarre is dat ik me beter voel dan voordat ik startte. Ik was de hele tijd moe, terwijl ik me nu superfit voel. Het is moeilijk te begrijpen dat ik ernstig ziek ben en hier waarschijnlijk dood aan ga, terwijl ik me zo goed voel. Dat verwart me. En ik ben bang. Ik ben veel te jong om afscheid te nemen van het leven, van mijn man en kinderen. Dat vliegt me geregeld aan. Ik laat het soms maar even toe, maar nooit langer dan een kwartier. Treuren heeft geen zin. Werken en sporten wel, dat geeft me een goed gevoel. En op vakantie gaan, elke zes weken ga ik er tussenuit. Soms met mijn man en soms alleen, ik laad ervan op. En zo bedrijf ik mentaal topsport. Ik kies voor een plezierig leven en laat mijn dagen niet regeren door angst.

Dit alles komt tot uiting in mijn lijfspreuk ‘Leven is meervoud van lef’ van Loesje. Vroeger was ik onbezorgd, nu is het leven harder werken, maar nog steeds mooi.

Ik heb geen idee hoe het verder gaat. Ik wil graag gezond dood gaan, wat natuurlijk een beetje een rare uitspraak is. Maar bij kanker zie ik zoveel lijden door de bijwerkingen, dat ik hoop de moed te hebben om voor die tijd te stoppen. Mijn radiotherapeut moet altijd lachen als ik dat zeg. Haar ervaring is dat mensen heel goed kunnen bijstellen. Daar hou ik me dan maar aan vast.”

Tip van Ingrid

Blijf aan je conditie werken, hoe slecht je er ook aan toe bent. Sporten houdt de spieren in goede conditie, wat zuurstof oplevert. Daarnaast is het voor mij mentaal ook heel belangrijk. Het geeft me het gevoel dat ik leef.

Dinsdag 16 februari 2021 overleed Ingrid.

Ze was een van de eerste leden van ons Patiëntenpanel. Lees hier het in memoriam.

Met jouw hulp kunnen we mensen met longkanker blijven helpen Steun ons en doneer nu!


Deel via

Lees verder...

  1. 29 november 2018 Marloes: “Ik probeer nog zoveel mogelijk uit het leven te halen”
    Lees verder
  2. 25 november 2018 Sjaak Burgers, longarts en onderzoeker in het Antoni van Leeuwenhoek
    Lees verder
  3. 15 november 2018 Longkankerspecialist Lisanne Kastelijn
    Lees verder