Longkanker heeft verschillende oorzaken. Dit worden ook risicofactoren genoemd. Longkanker ontstaat meestal door roken. De ziekte komt ook voor bij mensen die nooit hebben gerookt. Hierbij is longkanker ontstaan door een spontane verandering in de cellen. Maar er zijn nog meer oorzaken.
Meeroken, luchtvervuiling, het inademen van fijnstof of stofdeeltjes met radon of het werken met schadelijke stoffen, kunnen ook longkanker veroorzaken. Door het langdurig inademen van schadelijke stoffen verandert het genetische materiaal van de cellen in de longen. Hierdoor wordt de celdeling verstoord en worden het kwaadaardige kankercellen. Vaak verplaatsen deze kankercellen zich via de lymfeklieren en de bloedbaan naar andere delen van het lichaam. Zo ontstaan uitzaaiingen van longkanker.
Oorzaken van longkanker
Radon
Na roken is radon de meest voorkomende oorzaak van longkanker. 3 tot 14% van de mensen die longkanker krijgen, heeft dit gekregen door radon. De kans op longkanker bij rokers is 25x hoger door radon vergeleken met mensen die niet roken (bron: Wereld Gezondheidsorganisatie, WHO).
Wat is radon?
Radon is een radioactief gas. Het ontstaat in de bodem (grond en stenen). En in bouwmaterialen die daarvan zijn gemaakt, zoals beton en baksteen. Van daaruit komt radon in de lucht terecht. Het kan ook in gebouwen en woningen komen. Radon kan een woning of gebouw binnenkomen vanuit de bodem (bijvoorbeeld via de kruipruimte). Radon kan ook in de woning komen door bouwmaterialen die veel bodembestanddelen bevatten.
Bron: RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)
Radon en longkanker
Radon verandert uit zichzelf in andere radioactieve stoffen. Deze stoffen kunnen gaan vastzitten aan stofdeeltjes in de lucht. Als mensen deze stofdeeltjes inademen, blijven ze achter in de longen. Ze geven dan straling af. Die straling vergroot de kans om longkanker te krijgen. Roken versterkt het schadelijke effect van radon.
Wat kan ik doen aan radon?
Vergeleken met de meeste andere landen is de concentratie radon in Nederland laag. Ook in gebouwen en huizen. Binnen in een gebouw is de concentratie radon hoger dan buiten. Door je huis goed te ventileren, neemt de concentratie af. Lees hier hoe je kunt ventileren.