Het thema van Wereldkankerdag (4 februari) is dit jaar ‘Kanker in coronatijd’. Kankerpatiënten hebben een zwaar jaar achter de rug, met veel onzekerheid over de voortgang van behandeling, angst voor besmetting en eenzaamheid door isolatie. Honderden organisaties zoals regionale oncologienetwerken, ziekenhuizen, IPSO-inloophuizen, gezondheidscentra en andere organisaties openen digitaal hun deuren.
Zo kun je informatieve webinars volgen of terugkijken, zoals onze webinars. Of mensen die dat nodig hebben digitaal steunen. Op deze manier steunen we iedereen die kanker heeft, of met de ziekte te maken krijgt.
Daling van het aantal kankerdiagnoses door corona
Voor het eerst in 30 jaar is het aantal kankerdiagnoses afgenomen. In 2020 hebben 115.000 Nederlanders de diagnose kanker gekregen, een daling van 4000 in vergelijking met 2019. Dit komt door uitstel van (huis)artsbezoek, het tijdelijk stopzetten van de bevolkingsonderzoeken en afschaling van de zorg in het voorjaar vanwege de coronacrisis. De daling was het grootst bij borstkanker, darmkanker en prostaatkanker. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
Bevolkingsonderzoek naar longkanker
Op Wereldkankerdag vragen we met allerlei organisaties aandacht voor de impact van kanker. Vandaag vragen wij ook aandacht voor een bevolkingsonderzoek naar longkanker. Want bij longkanker kun je er niet vroeg genoeg bij zijn. En in dat kader zijn wij er als patiëntenorganisatie Longkanker Nederland ook vroeg bij om op te roepen een bevolkingsonderzoek naar longkanker op te nemen in het nieuwe Regeerakkoord.
Van alle vormen van kanker overlijden er in Nederland de meeste mensen aan longkanker. Bij meer dan 50% van de 13.000 nieuwe gevallen van longkanker per jaar is genezing niet meer mogelijk. Dat komt omdat de longkanker daarbij pas in het laatste stadium wordt gevonden. Laten we daarom zorgen dat longkanker eerder gevonden wordt. Daar is een bevolkingsonderzoek voor nodig.