Longkanker Nederland presenteert haar visie op expert-longkankerzorg Gáán voor Expert-Longkankerzorg

7 vragen aan en antwoorden van Alice Dallinga, beleidsmedewerker Longkanker Nederland, over deze visie.


Waarom deze visie?
"De ontwikkelingen in de longkankerzorg gaan de laatste tijd erg snel. Daar zijn we als patiëntenorganisatie erg blij mee. We zien dat meer patiënten langer blijven leven en ook met een betere kwaliteit van leven. Wel zijn we er bezorgd over dat op dit moment niet alle patiënten van die nieuwe kennis en kunde profiteren. En als de zorg zich niet anders gaat organiseren, dan wordt dat in de toekomst niet beter."


Hoe kan dat?
"De longkankerzorg werd jarenlang geboden door artsen en ziekenhuizen met een goede algemene kennis van longkankerzorg. Dat kon met de kennis en kunde die er toen was. De laatste jaren groeien de kennis en mogelijkheden zo snel, dat je met algemene kennis van longkankerzorg patiënten tekort doet. We denken dat het niet langer realistisch is om te verwachten dat alle ziekenhuizen en alle longartsen deze ontwikkelingen kunnen bijhouden. Nu de longkankerzorg verandert, moet de organisatie van de longkankerzorg daarop worden afgestemd. Volgens ons kan dat het best via de weg van expert-longkankerzorg."


Wat is expert-longkankerzorg?

"Longkankerzorg omvat veel schakels. Nu op bijna elke schakel positieve ontwikkelingen zijn, moet je specialist zijn om op jouw vakgebied die ontwikkelingen bij te houden. Bij expert-longkankerzorg werken alle schakels van de longkankerzorg nauw samen. Dat is cruciaal, want alleen dan kunnen alle patiënten op alle schakels van longkankerzorg ook echt van de nieuwste kennis en kunde profiteren."


Is het niet makkelijker dat de koploper-ziekenhuizen hun kennis gewoon gaan delen?
"Wij denken dat de ontwikkelingen hiervoor te complex zijn en ook dat het inrichten van processen om deze kennisdeling te faciliteren veel tijd vergen en minder effectief zijn dan het kiezen voor expert-longkankerzorg. Kennis delen alleen is niet genoeg. Ook wil je dat degene die de zorg biedt genoeg ervaring heeft om jou alle mogelijkheden bij jouw longkanker te kunnen bieden."


Kun je dat toelichten?
"De snelle ontwikkelingen beperken zich niet tot de longkankerzorg. Het gaat ook over andere longziekten en andere domeinen van zorg. Dat kúnnen ziekenhuizen, artsen en teams niet meer allemaal bijhouden. Net als NFK, de koepel van alle kankerpatiëntenorganisaties, denken wij dat de huidige organisatie van de kankerzorg in Nederland op termijn onhoudbaar is. Daarom is het goed dat we daar nu op inspelen. Voor de huidige én de toekomstige patiënten."


Hoe ziet die toekomst eruit?
"Dat iemand met longkanker gedurende het hele pad zorg volgens de laatste inzichten krijgt. Van de eerste symptomen tot het einde. Ik wil benadrukken dat dit pad zowel de actuele medisch-technische zorg omvat, maar ook gespecialiseerde verpleegkundige zorg en betrokken steun van de huisarts. Elke patiënt heeft tijdens het ziektepad één vast aanspreekpunt. Daarnaast krijgt elke patiënt die nog rookt, voor de behandeling tegen longkanker ook een bewezen effectief stoppen-met-roken programma aangeboden."


Wat wil Longkanker Nederland bereiken?
"Wij willen dat longkanker eerder opgespoord wordt, dat er optimale zorg en steun is voor de mensen die met longkanker geconfronteerd worden én dat longkanker niet meer de nummer 1 is van kankers waar de meeste mensen per jaar aan dood gaan."


[box] Bekijk de visie van Longkanker Nederland: Gáán voor expert-longkankerzorg >>[/box]



Deel via

Lees verder...

  1. 10 april 2019 Informatiemiddag immuuntherapie bij longkanker - 14 juni
    Lees verder
  2. 9 april 2019 Presentatie Longkanker Nederland tijdens Week van de Longen
    Lees verder
  3. 7 april 2019 Ingrid van Berkel in Nieuwsuur over 'Langer leven of kwaliteit van leven'
    Lees verder