De campagne “Longkanker wacht niet” is er om iedereen te laten weten welke klachten kunnen wijzen op longkanker. Dit is erg belangrijk. Hoe eerder longkanker wordt ontdekt hoe groter de kans dat iemand geneest van longkanker. Daarom vragen wij in deze longkankermaand hier extra aandacht voor. Want iedereen met longen kan longkanker krijgen. Longkanker wacht niet! Ook niet tot corona voorbij is. Maak jij je zorgen? Wees alert op klachten die kunnen wijzen op longkanker.
Klachten bij longkanker
Mensen met longkanker hebben in het begin van hun ziekte vaak onopvallende klachten, zoals hoesten of vermoeidheid. Oudere mensen denken vaak dat deze klachten passen bij hun leeftijd. Hierdoor komen patiënten vaak (te) laat bij een arts en wordt de diagnose longkanker ook (te) laat gesteld. Maak jij je zorgen over longkanker? Of heb je klachten die je eerst niet had? Blijf daar niet mee rondlopen!
De meest voorkomende klachten bij longkanker zijn:
- Een hardnekkige prikkelhoest, die langer dan 9 weken aanhoudt.
- Bloed in het opgehoeste slijm (zonder dat er een aanleiding voor is. Als je bijvoorbeeld steeds je keel schraapt en je keel geïrriteerd raakt, kan er een daardoor een beetje bloed in je slijm zitten).
- Ontstekingen aan de luchtwegen, die maar niet overgaan, ook niet met antibiotica.
- Meer slijmvorming.
- Kortademigheid.
- Heesheid zonder keelpijn.
- Pijn op de borst.
- Zwelling van het gezicht of de nek.
Deze symptomen gaan vaak samen met een slechte conditie, waaronder:
- Vermoeidheid.
- Gewichtsverlies zonder duidelijke aanleiding.
- Slechte eetlust.
Wanneer naar de huisarts?
Deze klachten zijn vrij algemeen en kunnen ook andere oorzaken hebben. Ze hoeven dus niet per sé op longkanker te duiden. Toch is het verstandig om naar de huisarts te gaan als één of meerdere van deze symptomen niet overgaan.
Maak jij je zorgen over jouw behandeling?
Het aantal coronabesmettingen loopt weer op. Dit kan ervoor zorgen dat patiënten met klachten niet of (te) laat contact opnemen met hun (huis)arts. Ze zijn bang dat de arts geen tijd heeft, of vrezen met corona besmet te worden in de wachtkamer. Hierdoor worden kankerdiagnoses niet altijd op tijd gesteld. Ook zijn er patiënten met longkanker die zich zorgen maken over hun behandeling.
Maak jij je zorgen? Bespreek jouw zorgen met je (huis)arts of verpleegkundige. Stel vragen als je behandeling, onderzoek of afspraak wordt uitgesteld of afgezegd.