Een kleine maar groeiende groep patiënten met uitgezaaide kanker leeft dankzij nieuwe behandelingen langer dan voorzien. Dat klinkt als goed nieuws. Maar hoe veer je, nog altijd ziek, terug van een aangekondigde dood?

Daniëlle Hermans (56) uit Utrecht ontving ‘haar doodvonnis’ in 2015. Als schrijver en redacteur bij een uitgever leidde ze een enerverend bestaan vol vrienden, feestjes en vakanties. Ze had alleen wat last van rugpijn. Even een foto laten maken, zei de huisarts, die een beknelde zenuw vermoedde. Uitgezaaide longkanker, luidde de diagnose.

Van de ene op de andere dag viel haar leven stil. Na de schok en het ongeloof begon het grote regelen: begrafenis, testament, euthanasieverklaring. Ze heeft het haar oncoloog nooit gevraagd, maar ze wist: ik ga dood, en snel ook. Een paar maanden, misschien een half jaar had ze nog. Alles stond in het teken van afscheid nemen.

Nu, vijfenhalf jaar later, leeft Hermans dankzij een mix van mazzel en experimentele medicatie nog steeds. En ze is niet de enige. Een kleine, groeiende groep patiënten met uitgezaaide kanker leeft langer dan voorzien. Soms zelfs veel langer.

Daniëlle Hermans stelde, met co-auteur Barbara Slagman, het onlangs verschenen boek Doorlevers samen over patiënten die doorleven met uitgezaaide kanker. Bekijk het boek op onze boekenpagina ->>

Lees hier het hele artikel ->>

Bron: Volkskrant



Deel via

Lees verder...

  1. 19 juni 2020 Vincent Bloothoofd nieuw lid Patiëntenpanel Longkanker Nederland
    Lees verder
  2. 12 juni 2020 Meedoen aan (Europese) vragenlijst: Emotionele en sociale impact van longkanker op patiënten en hun naasten
    Lees verder
  3. 11 juni 2020 Persoonlijke verhalen: Ad Verzendaal kreeg in 2018 de diagnose longkanker
    Lees verder