Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) ontwikkelde een app voor patiënten met longkanker om bijwerkingen actief te kunnen melden. Waarom dat belangrijk is?

Als je wacht met het doorgeven van de klachten van een behandeling, weet je niet meer zo goed hoe erg de klachten waren. Of de bijwerkingen zijn intussen erger geworden waardoor je niet meer door kunt gaan met jouw behandeling. Het doel van het ontwikkelen van deze app was alle patiënten met longkanker de mogelijkheid geven om bijwerkingen in de app te zetten.

Dat kan nu in 7 ziekenhuizen. Er worden ook andere apps gebruikt in ziekenhuizen. Een van die apps is de Luscii app. IKNL en Luscii zijn gaan samenwerken. Luscii zorgde dat ziekenhuizen die met hun app werken, nu op dezelfde manier bijwerkingen bij longkanker kunnen melden.

Voordelen
Het voordeel van het gebruiken van een bijwerkingen-app is dat de app je een seintje geeft als je contact op moet nemen met het ziekenhuis. Zo kan het ziekenhuis je meteen helpen met aanvullende medicijnen om de klachten te verminderen of de dosis (tijdelijk) verlagen.

Als de klachten wel vervelend, maar niet ernstig zijn, kan je meer uitleg lezen over deze bijwerkingen in de app. In de app zit ook de mogelijkheid om één keer in de drie maanden een vragenlijst in te vullen over de kwaliteit van leven. Hiermee kunnen onderzoekers veel meer informatie over bijwerkingen verzamelen.

Uit internationale studies is gebleken dat het tijdig melden van bijwerkingen via een app kan zorgen dat mensen langer met hun behandeling door kunnen gaan en zelfs langer kunnen leven daardoor. En dat alleen al door in een app aan te geven of je bijvoorbeeld diarree hebt en hoe erg en hoe vaak. Ook in Nederland zijn de eerste resultaten positief: een betere kwaliteit van leven en minder ernstige bijwerkingen.

Een van de ziekenhuizen uit het Promote Pro Lung traject, het ZGT, maakte het volgende filmpje:




Deel via

Lees verder...

  1. 18 februari 2025 Invloed van kankerbehandeling op het dagelijks leven minstens zo belangrijk als overleven bij besluit over behandeling
    Lees verder
  2. 11 februari 2025 Untire App bij vermoeidheid door longkanker
    Lees verder
  3. 4 februari 2025 Miriam: "Ik leefde gezonde en sportte veel, het voelde onwerkelijk"
    Lees verder