We zijn verheugd dat de komende maanden zo'n 400.000 Nederlanders een uitnodiging krijgen om deel te nemen aan een proefbevolkingsonderzoek naar de vroege opsporing van longkanker. Daarin wordt (ex-)rokers tussen de 60 en 79 jaar in drie regio's gevraagd om mee te werken aan het onderzoek. In die leeftijdsgroep komt longkanker het meest voor.
Een bericht hierover verscheen op de website van de NOS. Daarin wordt verwezen naar het bericht van het Rotterdamse Erasmus MC.
Uit een studie uit 2020 bleek dat het vroeg opsporen van longkanker met een CT-scan bij rokers en ex-rokers de sterfte met 25 procent of meer omlaag kan brengen. Dat komt in Nederland neer op 1500 tot 2500 minder overlijdens door longkanker per jaar.
Het proefbevolkingsonderzoek dat nu gaat lopen in Nederland, Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk moet antwoord geven op enkele belangrijke vragen, zoals de kwestie hoe mensen die het meeste risico lopen kunnen worden bereikt en geïnformeerd.
Een andere vraag is: hoe vaak moet een CT-scan worden gemaakt? "Bij acht van de tien deelnemers worden naar verwachting geen afwijkingen gevonden op de eerste CT scan. Hebben zij dan een jaar later toch een nieuwe CT-scan nodig, of is het veilig om daar twee jaar mee te wachten? Dat wordt met deze studie ook onderzocht", aldus hoofdonderzoeker Carlijn van der Aalst.
Reactie Longkanker Nederland
Lidia Barberio, directeur Longkanker Nederland: "We zijn verheugd dat dit onderzoek is gestart en dat de mensen die het meeste risico lopen op het krijgen van longkanker, worden opgeroepen om deel te nemen aan dit onderzoek. Het onderzoek duurt 5 jaar dus wij pleiten ervoor dat er in tussentijd al gestart wordt met een bevolkingsonderzoek naar longkanker. Want zolang dit er nog niet is, wordt longkanker veel te laat ontdekt. In 50% van de gevallen wordt longkanker pas ontdekt in stadium 4. Helaas is er dan geen genezing meer mogelijk. Wij gunnen iedereen om al in stadium 1 te weten dat je longkanker hebt, zodat er nog wel een goede kans op genezing is."
Stoppen met roken
"Een bevolkingsonderzoek naar longkanker zou nog effectiever zijn als er alles aan gedaan wordt om te zorgen dat mensen niet verleid worden te gaan roken. Ook moet de stoppen met roken zorg beter: effectiever, meer op maat en met een betere kans om blijvend te stoppen met roken. Ga je voor screening en rook je nog? Dan moet je ook horen waar je een voor jou passend stoppen met roken programma kan volgen.
Gelukkig staan we niet alleen. Ook in andere Europese landen wordt gewerkt aan een bevolkingsonderzoek naar longkanker. We delen resultaten en kennis met elkaar."
Uitnodiging voor het onderzoek
Binnen een uur na dit bericht hebben we al 10 mailtjes
ontvangen van mensen die zich voor dit onderzoek willen aanmelden. En de mailtjes komen nog steeds binnen. De mensen die nu een uitnodiging krijgen voor het onderzoek, wonen rondom de screeningslocaties en zijn tussen de 60 en 79 jaar. Het gaat hierbij om het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek, van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis en het Nederlands Kanker Instituut, in Amsterdam is het eerste centrum dat in Nederland van start gaat. Ook de regio's Bilthoven en Friesland doen ook mee.
De mensen worden opgeroepen, je kunt je dus niet zelf aanmelden voor dit onderzoek. Heb je vragen over de studie, mail dan met 4.in.the.lung.run@erasmusmc.nl of bel 0800-0191.
Maak jij je zorgen? Of heb je klachten die passen bij longkanker? Blijf daar niet meer rondlopen. Ga naar de huisarts als je één of meerdere van de symptomen hebt die niet overgaan. Let op: deze klachten zijn vrij algemeen en kunnen ook andere oorzaken hebben. Ze hoeven dus niet per sé op longkanker te duiden.
De meest voorkomende klachten bij longkanker zijn:
- Een hardnekkige prikkelhoest, die langer dan 9 weken aanhoudt.
- Bloed in het opgehoeste slijm (zonder dat er een aanleiding voor is. Als je bijvoorbeeld steeds je keel schraapt en je keel geïrriteerd raakt, kan er een daardoor een beetje bloed in je slijm zitten).
- Ontstekingen aan de luchtwegen, die maar niet overgaan, ook niet met antibiotica.
- Meer slijmvorming.
- Kortademigheid.
- Heesheid zonder keelpijn.
- Pijn op de borst.
- Zwelling van het gezicht of de nek.
Deze symptomen gaan vaak samen met een slechte conditie, waaronder:
- Vermoeidheid.
- Gewichtsverlies zonder duidelijke aanleiding.
- Slechte eetlust.
Podcast De Missie van John
In de tweedelige podcastserie vertelt Franke zijn verhaal en gaat het over de voor- en nadelen van preventief bevolkingsonderzoek naar longkanker. Naast Franke komen longarts Wanda de Kanter, de hoogleraren Mathias Prokop en Joachim Aerts, uroloog Arjen Noordzij en directeur van de patiëntenorganisatie Lidia Barberio aan het woord.
Luister de podcast De Missie van John via deze link of klik op de play-knop hieronder