Foto Marlene uit campagne

Dinsdag 30 juli is Marlene overleden. In juli 2021 kreeg zij de diagnose longkanker. De diagnose kwam voor haar totaal onverwachts doordat ze niet gerookt heeft. Tabaksverslaving is de meest voorkomende oorzaak van longkanker, maar ook mensen die niet gerookt hebben kunnen longkanker krijgen. Vaak hebben mensen daar een oordeel over: longkanker is je eigen schuld. Daar was Marlene het zeker niet mee eens. Hiervoor en voor andere misvattingen rond longkanker vroeg zij aandacht door een van de gezichten te worden van de campagne die wij in november zullen houden tegen het stigma op longkanker.

Sinds eind 2022 was Marlene vrijwilliger voor ons. Ze viel op door haar bescheidenheid, maar tegelijkertijd daadkracht, gestructureerdheid en beleidsmatig kunnen denken. Ze zette zich in voor het onderwerp Kanker en werk. Ze wilde graag dat mensen met kanker die nog willen en kunnen werken daartoe de gelegenheid krijgen. Voor haar was werk belangrijk; een bijdrage kunnen leveren, mee blijven tellen.

Marlene vertegenwoordigde ons ook bij het nieuwe Instituut Slachtoffers Beroepsziekten door Gevaarlijke stoffen (ISBG). Ze was de stem voor de patiënten die longkanker door asbest kregen. Marlene pleitte voor een snellere beoordeling of mensen recht hebben op een financiële tegemoetkoming en duidelijkere criteria.

Daarnaast was Marlene lid van twee van onze besloten Facebookgroepen waar zij veel aan had en ook anderen tot steun was.

Begin dit jaar maakten we filmopnames en foto’s voor de campagne tegen het stigma op longkanker. Marlene is een van de vijf gezichten van deze campagne. Deze campagne zal in november, de longkankermaand, van start gaan. En ook al is Marlene er zelf niet meer, haar boodschap zal vanaf november te horen blijven: “ Ik ben niet minder waard omdat ik longkanker heb en al zou ik gerookt hebben, dan ben ik nog steeds niet minder waard”.

Wij wensen haar partner Olav, kinderen Tom en Nicole en alle andere mensen die Marlene zullen missen veel kracht toe.



Deel via

Lees verder...

  1. 1 augustus 2024 Wij vragen deze dag aandacht voor een bevolkingsonderzoek naar longkanker
    Lees verder
  2. 25 juli 2024 Belangrijke vragen als je hoort dat je longkanker hebt
    Lees verder
  3. 23 juli 2024 Begeleiding bij een longoperatie
    Lees verder