Mirjam Willemsen

Met verdriet, maar ook met dankbaarheid dat we met haar samen mochten werken, brengen wij het bericht dat op 49 jarige leeftijd Mirjam Willemsen is overleden aan de gevolgen van longkanker. Zij is gisteren in het bijzijn van haar gezin overleden.

Mirjam zette zich in als huisarts voor betere zorg in de laatste levensfase. Haar boodschap over betere palliatieve zorg bracht ze in Nederland en zelfs België. Ze gaf vele presentaties en interviews over het onderwerp en werkte mee aan de richtlijn Proactieve zorgplanning voor artsen. Ook werd de indrukwekkende documentaire Dying to live gemaakt. Hierin werd ze gevolgd tijdens haar werk als huisarts waarbij ze haar patiënten begeleide naar de dood. Recent kwam haar boek Het laatste hoofdstuk uit waarin ze vertelde over de gesprekken met haar patiënten die niet meer beter konden worden.

Sinds 2021 was Mirjam actief als vrijwilliger voor ons. Dat begon met de webinar Licht op longkanker die gemaakt is om de kennis bij huisartsen te vergroten over de symptomen en behandelmogelijkheden bij longkanker. Over de bijwerkingen en uiteraard over de samenwerking tussen de longarts en de huisarts tijdens de laatste levensfase. Ze organiseerde met ziekenhuizen uit Limburg informatiebijeenkomsten voor patiënten met longkanker. Ook gaf ze voor ons eind 2023 en begin 2024 drie trainingen over proactieve zorgplanning aan verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten die werken met patiënten met longkanker. Ook toen na 10 jaar leven met longkanker duidelijk werd, dat Mirjams einde dichtbij zou komen, bleef ze actief voor anderen met longkanker. We schreven samen het boekje Van ongeneeslijke longkanker naar overlijden, hoe doe je dat? Hiermee willen we patiënten met longkanker en hun familie helpen deze weg zo 'prettig' mogelijk te maken. Als lotgenoot was ze ook actief in een aantal van onze besloten Facebookgroepen waar ze, net als anderen uit de groep, open en steunend was.

Mirjam won voor haar uitzonderlijke inzet op het gebied van palliatieve zorg eerder deze maand de Palliactief Award 2024.

Naast alle mooie dingen die ze deed, was Mirjam bovenal een ontzettend mooi mens. Een hele lieve, warme en attente moeder, echtgenote, vriendin, collega en lotgenoot. Een prachtige, bescheiden vrouw. Wij wensen al die mensen waarbij ze in de harten zit veel kracht en in het bijzonder haar man Jeoffrey en haar kinderen Tijme en Veere.

Er wordt in besloten kring afscheid genomen van Mirjam.


Deel via

Lees verder...

  1. 21 oktober 2024 Onderzoek naar betere opsporing terugkeer of uitzaaiingen longkanker
    Lees verder
  2. 15 oktober 2024 Over twee dagen: informatieavond longkanker Schiedam, meld je nog snel aan
    Lees verder
  3. 12 oktober 2024 Campagne over palliatieve zorg: Leven tot het laatst
    Lees verder