In augustus wandelde Niels Harthoorn 10 dagen lang 10.000 stappen per dag om aandacht te vragen voor longkanker. Ook haalde hij geld op voor Longkanker Nederland. Zijn actie bleef niet onopgemerkt, Niels spoorde meer mensen aan ook in actie te komen voor de wALKpositiveChallenge en haalde daarmee bijna €7.000,00 op. Niels studeert technische bedrijfskunde aan de Universiteit Twente. Hij werd geïnterviewd door dagblad Tubantia. Lees hier het interview met Niels.

Niels (21) uit Hengelo rookte nooit, maar kreeg wél longkanker


ENSCHEDE - Hij raakte nooit een sigaret aan. Maar UT-student Niels Harthoorn kreeg wel longkanker. Het is niet te genezen. Via een bijzondere wandelactie, zamelt de Hengeloër geld in voor meer onderzoek naar zijn ziekte. In juli 2019 kreeg de eerstejaars student technische bedrijfskunde de diagnose. Het was als een klap in zijn gezicht. Hij kon het niet geloven en was er stil van. Maar dat duurde niet heel lang.

Er is geen schuld

Naast alle steun, kreeg hij namelijk ook heel bijzondere reacties. „Jij rookt toch niet, vroegen veel mensen. Vaak nog voor ze de vraag stelden hoe het met me ging. Dat raakte me. Dit kan toch wel anders, dacht ik. Niet alle gevallen van longkanker zijn veroorzaakt door roken. De onwetendheid hierover is enorm. Nog afgezien daarvan: ook een roker draagt er zelf geen schuld aan dat hij longkanker krijgt. Zo denk ik erover. Ook rokers hebben pech gehad. Net als ik. Ze hebben een verslaving. Die verkeerde beeldvorming, daar wil ik iets aan doen. Daarom begon ik mijn wALKpositiveChallange.”

Wandelactie

Niels Harthoorn (21 jaar) liep tien dagen achter elkaar tienduizend stappen. Misschien geen grote opgave voor een geoefende sporter, maar wel voor longkankerpatiënt Niels. Conditioneel doet hij niet veel onder voor veel leeftijdsgenoten, maar hij moet zuinig omgaan met zijn energie. Dat Niels op dat vlak moet doseren, heeft te maken met de medicatie die hij slikt. Hij neemt elke dag eiwitremmers in. „Dat maakte de challenge behoorlijk zwaar voor mij. Ik heb er echt wel eens doorheen gezeten. Maar het is eindelijk gelukt. Daar ben ik heel trots op.”

Sociale media

Op verzoek van Longkanker Nederland is de actie zelfs nog tien dagen verlengd. De goededoelenorganisatie benutte Niels initiatief om ook anderen aan te sporen gesponsorde kilometers mee te wandelen. Dertien vrijwilligers deden dat. Waaronder enkele studenten van de Universiteit Twente. Na afloop van elke wandeling zetten ze een screenshot met het bewijs van de tienduizend gezette stappen op sociale media. Honderden volgers op Facebook, Instagram en Twitter maakten vervolgens geld over.

Er is geen genezing

In totaal 7000 euro ‘verdiende’ Niels met zijn wALKpositiveChallenge. Geld, dat Longkanker Nederland grotendeels besteedt aan onderzoek naar genezing van de ziekte. Niels heeft een redelijk zeldzame vorm, die wordt veroorzaakt door verkeerde celdeling in zijn lichaam. „Cellen delen continu en daarbij worden veel foutjes gemaakt. Meestal herkent het lichaam die en ruimt de schade vanzelf op. Mijn lichaam herkent de mutatie ook, maar valt ’m niet aan. De eiwitremmers moeten de ziekte remmen, maar op een bepaald moment treedt resistentie op. Dat kan een half jaar duren, maar ook zeven jaar. Dan zijn er nog wel alternatieve behandelingen. Maar genezen? Zoals het er nu naar uitziet, is dat onmogelijk. Tenzij er iets uit de onderzoeken komt. Die zijn dus mega-belangrijk en daarom is dat geld zo hard nodig.”

Coronarisico’s

Niels pakt de draad van het leven op, zij het met beperkingen. Als het gaat om corona zit hij in de risicogroep. Dat deed hem besluiten tijdelijk bij zijn ouders te gaan wonen in Zeeland. „Ik mis het leven in Twente enorm.” „Ik koos na mijn vwo heel bewust voor de UT. Ik voelde me gelijk thuis in Enschede. In vergelijking met de andere technische universiteiten, is de UT heel kleinschalig. Docenten zijn beter aanspreekbaar. Studentenclubs zijn allemaal door studenten zelf opgezet.”

FC Twente

„Het onderwijs is bijna helemaal online. Toetsen worden wel op de universiteit afgenomen. Dat vind ik spannend. Met maximaal tweehonderd mensen in een zaal, loop ik toch extra risico. Als ik het virus krijg, kan het over en uit zijn. Een longontsteking kan al fataal zijn. Gelukkig zijn mijn vijf huisgenoten in Hengelo zich zeer bewust van de risico’s. Ze zijn voorzichtig. Ik kan ook niet wachten tot ik weer naar FC Twente kan. Ik woon pas een jaar in de regio, maar heb al een jaarkaart. Als we het virus beter onder controle hebben, sta ik daar absoluut weer te juichen.”

Bron: Tubantia

Dankbaar

Longkanker Nederland is ontzettend trots op de actie van Niels en wil alle wandelaars bedanken voor hun inzet en het ophalen van het mooie geldbedrag.



Deel via

Lees verder...

  1. 15 september 2020 Online hulp bij kanker via Mijn OOK
    Lees verder
  2. 10 september 2020 Persoonlijke verhalen: Gea Breet kreeg in februari 2020 de diagnose longkanker
    Lees verder
  3. 10 september 2020 Gratis op de foto tijdens de Betekenisweek
    Lees verder