De laatste vrijdag van oktober is sinds vorig jaar 'Kankervrijdag'. Een dag waarop stilgestaan wordt bij dat ook mensen die kankervrij zijn nog steeds last kunnen hebben van de gevolgen van de kanker die zij hadden. Veel mensen blijven minder energie hebben dan ze hadden voordat ze kanker kregen. Ook zijn er mensen die blijvende schade hebben van behandelingen die zij kregen. En niet te vergeten de angst die blijft dat de kanker terugkomt.
Bij longkanker is er nog steeds een grote groep die nooit kankervrij wordt. Maar er is ook een steeds groter wordende groep van mensen die langer met longkanker leeft dan vooraf gedacht. Ook daarbij denk je waarschijnlijk het eerst aan dat dit geweldig is. Wat je misschien niet weet is dat deze mensen vaak het ene moment kunnen genieten van het leven, maar ook met veel twijfels zitten: zal ik weer proberen te gaan werken, zal ik een keuken kopen, zal ik een reis gaan maken. Het lijken simpele vragen, maar voor deze mensen is het de vraag wanneer de longkanker weer terugkomt of erger wordt. Als dat sneller is dan je denkt, ga je dan je tijd, energie en geld aan deze dingen besteden of wil je dan liever andere dingen doen? Het is ontzettend moeilijk om plannen te maken. Ook blijf je controles houden in het ziekenhuis. Waardoor je het ene moment een 'gewoon' leven leidt en dan weer een stijf staat van de spanning voor de scan die gaat komen en de uitslag.
De groep mensen die langer leven met kanker wordt 'doorlevers' genoemd. Voor deze groep is er een platform in ontwikkeling. Het Helen Dowling Instituut ontwikkelt dat. Wij werkten mee aan het onderzoek.
Of je wel of niet geneest van kanker, kanker heeft altijd impact op het leven van jou en je omgeving. Daar staan we bij stil op Kankervrijdag en vragen iedereen er ook bij stil te staan.
Vier voormalig kankerpatiënten vertellen hoe het voor hen is en wat hen helpt. Je vindt alle verhalen op website van Kankervrijdag.