Zeven van de tien mensen met kanker willen informatie over leefstijl. In het ziekenhuis wordt bij kankerbehandelingen lang niet altijd over leefstijl gesproken. Dat blijkt uit de Doneer Je Ervaring-peiling van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onder 5539 mensen die kanker hebben of hebben gehad.

Patiënt heeft behoefte aan gesprek over leefstijl

De peiling ging over zes leefstijlonderwerpen: beweging, voeding, roken, alcohol, slaap en ontspanning. Zeven van de tien deelnemers wilden ten minste één leefstijlonderwerp bespreken met een zorgverlener in het ziekenhuis, en dan vooral beweging, voeding en ontspanning. Maar, de relatie tussen leefstijl en kankerbehandelingen wordt lang niet altijd besproken in het ziekenhuis. 44% van de deelnemers gaf aan dat het belang van een gezonde leefstijl bij kankerbehandelingen niet is besproken.

Wens: leefstijl bespreken vóór start behandeling
Van de deelnemers die hierover een mening hebben, vinden de meesten dat de arts (63%) of de verpleegkundige (56%) het gesprek over leefstijl moet beginnen. Een deelnemer geeft aan: “Je bent in het begin zo overdonderd door al het nieuws en de afwegingen. Belangrijk dat een arts/verpleegkundige ruimte maakt om leefstijl te bespreken. De helft van de deelnemers wilde dit bespreken vóór de start van de behandeling. Dat gebeurde maar bij 36% van hen.

Lieke Visser, belangenbehartiger Zorggerelateerde Preventie bij NFK geeft aan: “Het merendeel van de mensen met kanker is geïnteresseerd in het bespreken van bepaalde leefstijlonderwerpen met de zorgprofessional in het ziekenhuis. Wij zien dan ook graag dat zorgprofessionals aandacht hebben voor leefstijl bij (de) kanker(behandeling). Ook kunnen zij een eventuele ongezonde leefstijl bij de patiënt opmerken en de patiënt motiveren hier iets aan te doen. Waar nodig kan worden verwezen naar leefstijlprogramma’s, de fysiotherapeut of diëtist.”

Hulp draagt bij aan veranderen leefstijl
Ruim driekwart (77%) van de respondenten heeft geprobeerd iets te doen of te veranderen aan zijn of haar leefstijl bij kanker, wat laat zien dat patiënten bereid zijn hun leefstijl aan te passen. Voeding (57%) en beweging (69%) waren de belangrijkste thema’s. Redenen die worden gegeven zijn de conditie op peil willen houden en op gewicht willen blijven. Volgens Ellen Kampman, professor Nutrition and Disease aan Wageningen University, is dat een mooie uitkomst. Ze geeft aan: ‘Een gezonde voeding en leefstijl zijn belangrijk om zo optimaal mogelijk door het traject van de kankerbehandeling te komen’.

De peiling laat zien dat als deelnemers hulp of ondersteuning kregen bij beweging, voeding, slaap en ontspanning, zij vaker aangeven dat het is gelukt om iets te doen of te veranderen, dan degenen die geen hulp kregen. Volgens de deelnemers zorgen aanpassingen in leefstijl ervoor dat de behandeling of het herstel daarvan beter verloopt. “Ik heb hulp gekregen van een diëtist in het ziekenhuis, omdat ik door de behandeling en bijwerkingen afviel. De diëtist heeft mij tips en adviezen gegeven om op gewicht te blijven zodat ik de behandeling af kon maken,” aldus een respondent.

Patiënt gaat zelf op zoek naar informatie
Bijna driekwart zoekt zelf naar informatie over één of meerdere leefstijlonderwerpen en dan vooral naar beweging (63%), voeding (59%) en ontspanning (47%). Een kleine meerderheid van de deelnemers die informatie vond, had iets aan deze informatie. NFK vindt het belangrijk dat er op een toegankelijke manier betrouwbare en bruikbare informatie over de verschillende leefstijlonderwerpen te vinden is op internet en via het ziekenhuis. “Informatie die vertelt wat de patiënt zelf aan leefstijl kan doen en waar hij/zij terecht kan voor de juiste hulp en ondersteuning. Vanuit de peiling weten we dat goede informatie mensen helpt om tijdens een onzekere tijd in het ziekteproces zelf iets te kunnen doen en regie (terug) te krijgen,” geeft Lieke Visser aan.

Wil je hulp bij meer bewegen, goede voeding, stoppen met roken of alcohol, slapen of ontspanning?

Vraag je longarts, verpleegkundig specialist, verpleegkundige of huisarts om hulp. Er is steeds vaker hulp voor het verbeteren van je leefstijl in het ziekenhuizen beschikbaar. In steeds meer ziekenhuizen is een leefstijlpoli of leefstijl loket. Ook je huisarts kan je hulp bieden of vertellen waar je hulp kunt krijgen.

Stoptober
In de maand oktober wordt extra aandacht geboden aan hulp bij stoppen met roken. Kijk eens op de website van Stoptober als je hulp bij stoppen met roken wilt.




Deel via

Lees verder...

  1. 2 oktober 2024 Kijk hier de webinar kleincellig longkanker terug
    Lees verder
  2. 1 oktober 2024 Stoptober - 6 redenen om mee te doen en steun stoppers!
    Lees verder
  3. 30 september 2024 Morgen webinar over kleincellige longkanker, meld je nog snel aan
    Lees verder