Chemo, bestraling en opereren; voor longkanker zijn dit bekende therapieën. Ook relatieve nieuwkomers als immuuntherapie (met eigen weerstandscellen de kanker ‘aanvallen’) en doelgerichte therapie (tabletten die alleen kankercellen uitschakelen en gezonde cellen met rust laten) zijn steeds meer gangbaar bij bepaalde vormen van longkanker. Maar wat zijn de ontwikkelingen waar we straks meer over gaan horen?

Wist je dat je aan je adem kunt ruiken dat je mogelijk longkanker hebt? Niet door mensen, wél door een elektronische neus. Dit apparaat, de zogenaamde eNose, wordt momenteel in een landelijk onderzoek getest. Het ‘ruikt’ op basis van stoffen in de uitademingslucht of iemand longkanker heeft. Het onderzoek moet vaststellen hoe betrouwbaar deze vorm van diagnostiek is en of het aanvullend (of zelfs vervangend) kan werken voor andere onderzoeksmethoden zoals tumor DNA-analyses, een CT-scan en een bronchoscopie van de longen. (Bron: Medisch Centrum Leeuwarden)

Lees verder >>

Wil je hulp bij het stoppen met roken? Ga naar ikstopnu.nl.

[box] Dit artikel hoort bij het dossier: https://www.mijngezondheidsgids.nl/category/ontwikkelingen-longkankerbehandeling/ [/box]




Deel via

Lees verder...

  1. 8 juli 2019 Zomereditie nieuwsbrief verstuurd!
    Lees verder
  2. 8 juli 2019 Maastricht UMC+ krijgt geld voor onderzoek naar zeldzame longkanker
    Lees verder
  3. 4 juli 2019 Longteams willen beter met de patiënt leren beslissen
    Lees verder