Longkanker Nederland was vorige week aanwezig bij het wetenschappelijke symposium van de PersOn studie. PersOn staat voor Personalised Care in Oncology.
In deze studie werken wetenschappers aan AI-modellen om de beste behandelkeuze per patiënt te bepalen. Enorm knap wat deze mensen kunnen. Maar hoe kun je deze modellen straks gebruiken in de spreekkamer als de arts en de patiënt samen over de behandeling moeten beslissen?
Patiënt als deskundige
Vanuit Longkanker Nederland vertelde directeur Lidia Barberio kort over de misverstanden die bestaan over Samen Beslissen. Met name het idee dat patiënten niet mee zouden kunnen beslissen, omdat ze niet zoveel weten over de behandeling als de arts. Dat is namelijk ook niet de rol van de patiënt. De patiënt is de deskundige op het gebied van zijn/haar leven. Samen kijken de zorgverleners en de patiënt welke invloed het kiezen van een bepaalde behandeling of het kiezen om geen anti-longkankerbehandeling te ondergaan op het leven van de patiënt heeft.
Samen beslissen in de praktijk
Om nog meer te verduidelijken hoe het Samen Beslissen in de praktijk gaat en hoe dat voor een patiënt is, was Jan-Willem ook aanwezig tijdens het symposium. Jan-Willem is vrijwilliger bij Longkanker Nederland. Als ervaringsdeskundige, hij heeft longkanker, kan hij heel duidelijk maken wat er in de praktijk gebeurde bij hem toen de keuzes aan de orde waren. En ook hoe hij de plek ziet van de AI-modellen bij gedeelde besluitvorming.
Veel interesse
Het was heel fijn om te merken hoeveel interesse de wetenschappers hadden. Er werden veel vragen gesteld. Daardoor liep de sessie wel behoorlijk uit, maar voor Longkanker Nederland was dat een bevestiging dat de inbreng van de ervaringen van patiënten in onderzoek van belang is.