Martijn Krabbé heeft uitgezaaide longkanker. Dat heeft de televisiepresentator in een bericht op Instagram bekendgemaakt. "Ik heb longkanker op rechts met een uitzaaiing in de hersenhelft op links. In het laatste stadium en zonder kans op genezing."

Martijn © www.instagram.com/martijn_krabbe/

Martijn Krabbé vertelt in de nieuwe LINDA. (vanaf vandaag in de winkel) uitgebreid over zijn ziekte. Maar naast het delen van zijn persoonlijke verhaal vindt hij het belangrijk om te benadrukken hoe belangrijk wetenschappelijk onderzoek is in de zoektocht naar betere kankerbehandelingen. Daarom spreekt LINDA. longarts dr. Annemarie Becker-Commissaris en Bianca Vastenhout-Clason, casemanager longoncologie. Zij werken in het Amsterdam UMC en zijn betrokken bij Martijns behandeling.

Hieronder lees je een deel uit het interview:

Vorig jaar deelde Krabbé al dat hij kanker heeft. Hij vertelde toen om welke vorm het ging, maar zei dat er meerdere behandelopties waren. In dit interview met het tijdschrift LINDA. vertelt hij er nu meer over. Martijn: "Dit interview is mijn coming-out. Ik ben er nu pas aan toe om te vertellen wat er precies aan de hand is. En dat ik niet meer beter zal worden."

Op Instagram schrijft de 56-jarige Krabbé dat hij het nieuws geheimhield, omdat "het niet fijn is als andere mensen gaan speculeren over je levensverwachting". Maar zijn vrouw, kinderen en hijzelf zijn wel zover dat ze 'het mentaal aankunnen'.

Hersenbloeding
Bijna een jaar geleden ontdekte Martijn op vakantie in Thailand dat hij een hersenbloeding had gehad. Die kwam door de uitgezaaide kanker in zijn hersenen.

Martijn: “Ik had al een maand dagelijks last van knallende koppijn, maar er gingen geen alarmbellen af. Ik dacht dat ik gewoon overwerkt was, te veel stress had gehad. Dus ‘even lekker op vakantie en dan gaat het wel weer over’. Maar in Thailand kon ik na een paar dagen ineens niet meer praten. Ik werd meteen naar het ziekenhuis gebracht. Ze legden me in een ambulance, wat ik nog vrij overdreven vond. In het ziekenhuis bleek dat ik een hersenbloeding had gehad, waardoor ik niet meer kon praten. Nog steeds gaat me dat soms lastig af. Ik ben altijd goed geweest met taal, maar moet nu regelmatig naar woorden zoeken, heel vermoeiend.”

Uitzaaiing in mijn hoofd
Martijn: “Nog geen 24 uur nadat ik ineens niet meer kon praten, kregen we de diagnose. De hersenbloeding kwam voort uit de uitzaaiing die ik in mijn hoofd heb, afkomstig van mijn rechter longkwab. Oftewel: ik had gewoon full scale kanker. Uitgezaaide longkanker, in het laatste stadium. Maar ik kon nog steeds niet praten, verkeerde in een soort shock en werd meteen naar de ic gebracht. Terwijl mijn vrouw Deborah intussen helemaal alleen in een vreselijk hotel zat, waar ze de hele nacht heeft gehuild, met haar moeder aan de telefoon. En ik had níéts in de gaten.” Dochter Michelle: “Deborah kreeg de scans te zien. Waar overal meteen plekjes begonnen op te lichten. Píng, píng, píng.” Martijn: “Ik heb die nooit willen bekijken. Nog steeds niet. Ik wil het gewoon niet zien.”

Behandeling slaat aan
"De immunotherapie die ik krijg, slaat enorm aan. De kanker in mijn rechterlong, die zich vrij uitgebreid manifesteerde, houdt zich koest. En door de behandelingen zijn er zelfs al plekjes aan het verdwijnen. Maar ja: het is niet meer te genezen. Dat is natuurlijk heel jammer. En toch is er veel om heel blij mee te zijn.”

BRON: LINDA.

Het interview met de artsen van Martijn over onderzoek naar de behandelingen van longkanker lees je op het platform LINDA.

Een gedeelte van het interview met Martijn lees je hier op LINDA.nl

Wil je meer weten over immuuntherapie of in contact komen met anderen met longkanker?



Deel via

Lees verder...

  1. 13 januari 2025 Studenten werken aan een nieuw vaccin voor longkanker
    Lees verder
  2. 10 januari 2025 Ademloos door asbest
    Lees verder
  3. 9 januari 2025 Denk mee over de zorg voor mensen met kleincellige longkanker (SCLC)
    Lees verder