Nalaten. Het is een onderwerp waar we liever niet over praten of over nadenken. Een onderwerp dat iets is voor later: ‘Mijn testament, dat komt nog weleens’. Of: ‘Ik heb geen familie dus het maakt me niet uit wat er met mijn nalatenschap gebeurt’. Al is het een moeilijk onderwerp, toch is het wel belangrijk om hierover na te denken. Voor jou en voor jouw dierbaren.
Jij weet namelijk als geen ander wat het is om longkanker te hebben. Of om een partner, vader of moeder met longkanker te hebben. Wat deze ziekte voor impact heeft op het dagelijks leven. Opeens zit je in een onbekende wereld en heb je allerlei vragen.
Patiënt Etienne zegt hierover: “Ik ben via de besloten Facebookgroepen van Longkanker Nederland in contact gekomen met andere mensen met longkanker. Dit is voor mij erg waardevol want ik kan altijd vragen stellen waar ik op dat moment mee zit. Er is ook een bepaalde klik met lotgenoten. Dat is toch anders dan als je met vrienden of familie over je ziekte praat.”
Patiëntenorganisatie Longkanker Nederland komt al sinds 1991 op voor iedereen die met longkanker te maken krijgt. We steunen je en geven informatie en advies. Maar we willen het verschil kunnen blijven maken. Nu en in de toekomst. We willen meer voorlichting over longkanker geven. Meer lotgenotencontact mogelijk maken. Nog beter de belangen van patiënten met longkanker behartigen. Iedere vorm van steun aan ons helpt daarbij. Ook via een nalatenschap. Met deze steun kunnen we mensen met longkanker en hun naasten blijven helpen. Jouw nalatenschap aan ons kan verschil maken. Dit doe je door ons op te nemen in je testament.
Testament opstellen
Als je er zelf niets over hebt vastgelegd, is in de Nederlandse wet precies bepaald wie jouw nalatenschap erft. Dat zijn in de eerste plaats je wettige partner en kinderen. Heb je die niet, dan vallen je bezittingen automatisch aan je ouders, broers en zussen toe. Zijn er geen verdere familieleden, dan gaat je nalatenschap naar de staat. Wil je wél invloed hebben op de verdeling van je bezittingen na jouw overlijden, dan kun je een testament laten opstellen door de notaris.
Overweeg je om na je overlijden geld na te laten aan Longkanker Nederland? Dat kan door ons op te nemen in jouw testament. Hierin zet je jouw wensen om ons te steunen na jouw overlijden. Je kunt ons op verschillende manieren opnemen in je testament. De twee bekendste manieren zijn erfenis of legaat.
Vrijgesteld van erfbelasting
Longkanker Nederland is door de Belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat we donaties kunnen aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Daarnaast betaalt Longkanker Nederland geen erfbelasting of schenkbelasting over erfenissen en schenkingen. We kunnen het volledige bedrag dus inzetten voor mensen met longkanker en hun naasten.
Meer weten over nalaten?
Draag je ons een warm hart toe, ga je binnenkort met jouw testament aan de slag en ben je van plan Longkanker Nederland daarin op te nemen? Onze folder over nalatenschappen kan je daarbij helpen. We geven je praktische tips en we leggen stapsgewijs uit wat er bij het opstellen van een testament komt kijken. Ook lees je wat Longkanker Nederland voor anderen heeft betekend.