Zaterdag 13 november organiseerden het Radboudumc, het Erasmus MC, de Nederlandse Vereniging voor Radiologen en patiëntenorganisatie Longkanker Nederland een bijeenkomst over het vroegtijdig opsporen van longkanker door een bevolkingsonderzoek. Met twintig personen zouden we hierover in gesprek gaan. Dat was tenminste de bedoeling. Maar de persconferentie over de aangescherpte coronamaatregelen gooide roet in het eten. De bijeenkomst werd afgezegd en verplaatst naar het voorjaar. We zijn nu helaas nog geen stapje dichterbij het bevolkingsonderzoek naar longkanker.
Aan de oproep van Mark Rutte vrijdagavond om alles extra te doen wat kan om de uitbreiding van de coronabesmettingen tegen te gaan, werd gehoor gegeven. Een aantal deelnemers meldden zich af voor de live bijeenkomst, waardoor we de bijeenkomst hebben afgezegd. Als iedereen dat stapje extra doet, zijn we misschien sneller van de extra maatregelen door corona af. Maar wat was het ontzettend jammer dat deze bijeenkomst niet door kon gaan.
Het zou de eerste keer zijn dat we met het Ministerie van VWS, het RIVM, KWF, NFK, onderzoekers, vertegenwoordigers van de huisartsenorganisaties en longartsen samen zouden komen om te praten over een bevolkingsonderzoek naar longkanker.
Waarom is er een bevolkingsonderzoek naar longkanker nodig?
Zoals je in het plaatje hieronder kunt lezen is longkanker de vorm van kanker waaraan elk jaar de meeste mensen in Nederland aan overlijden. Dit raakt de patiënt, maar ook familieleden en vrienden van de patiënt.
Aan darm-, borst- en baarmoederhalskanker samen overlijden minder mensen dan aan longkanker alleen. Toch is er voor deze vormen van kanker wel een bevolkingsonderzoek. Voor longkanker nog niet.
Zonder bevolkingsonderzoek wordt longkanker in meer dan de helft van de keren gevonden in een stadium waarbij genezing niet meer mogelijk is. Als je jaarlijks een CT-scan doet bij mensen die een hoog risico hebben om longkanker te krijgen, dan wordt binnen deze groep mensen longkanker in meer dan de helft van de keren in een vroeg stadium ontdekt. In dit stadium kan iemand nog wel genezen van longkanker. Dit heeft de NELSON-studie aangetoond.
Lees meer over de NELSON-studie.
Ook zijn verschillende onderzoekers bezig met een onderzoek om erachter te komen hoe we nog beter kunnen weten welke mensen meer risico hebben op longkanker dan anderen. Dan is er misschien geen CT-scan meer nodig, maar kan longkanker via andere onderzoeken worden opgespoord. Maar onderzoek duurt heel erg lang. Als we daarop blijven wachten, overlijden intussen meer mensen aan longkanker dan nodig.
Gelukkig staan we niet alleen. Ook in andere Europese landen wordt gewerkt aan een bevolkingsonderzoek naar longkanker. We delen resultaten en kennis met elkaar.
Kost een bevolkingsonderzoek naar longkanker veel geld?
We denken dat het meer kost om niets te doen dan geld te besteden aan het invoeren van een bevolkingsonderzoek naar longkanker. Hiermee wordt longkanker eerder ontdekt en kunnen meer mensen van deze ziekte genezen.
Dit geldt helaas niet voor de mensen waarbij longkanker te laat is ontdekt: pas in stadium 4. In dit stadium krijg je medicijnen om zo lang mogelijk te leven met een goede kwaliteit. Deze medicijnen zoals immuuntherapie en doelgerichte therapie kosten veel geld. Mensen die zijn genezen van longkanker kunnen vaak weer gaan werken en mensen met stadium 4 vaak niet.
Lees meer hierover in het rapport Screening op longkanker: de kosten van niets doen.
Bijeenkomst in voorjaar 2022
Zaterdag 13 november ging de bijeenkomst om met verschillende partijen te praten over het vroegtijdig opsporen van longkanker niet door. In het voorjaar zal corona waarschijnlijk minder aanwezig zijn. Dan zal de bijeenkomst alsnog worden gehouden. We hopen dat er dan ook Tweede Kamerleden bij kunnen zijn die mee willen denken over hoe we er snel voor kunnen zorgen dat longkanker in Nederland zo vroeg mogelijk wordt ontdekt.