November is uitgeroepen tot longkankermaand. Jaarlijks wordt in deze maand extra aandacht besteed aan longkanker. Dit gebeurt niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld via Lung Cancer Awareness Month. Dat is hard nodig, want nog steeds krijgen heel veel mensen longkanker. In Nederland is longkanker zelfs de vorm van kanker waar de meeste mensen aan doodgaan. Deze hoge aantallen zorgen ervoor dat iedereen wel iemand kent die longkanker heeft of er aan overleden is.
Longkanker terwijl je niet hebt gerookt
Longkanker is een sluipmoordenaar, je merkt er meestal niets van tot het te laat is. In tegenstelling tot wat velen denken, kun je soms ook longkanker krijgen als je niet hebt gerookt. Dan is er vanzelf een slechte verandering in cellen ontstaan. Dit worden mutaties of translocaties genoemd. De meest voorkomende mutaties en translocaties zijn EGFR, ALK, BRAF, ROS1, en MET. De behandeling die hierbij meestal wordt gegeven is doelgerichte therapie. Door deze nieuwe behandeling is de overlevingskans groter. Patiënten die eerder hun doodvonnis hebben ontvangen, moeten leren omgaan met het feit dat ze langer leven. Een zeer onzeker bestaan.
Bijeenkomsten voor patiënten en familie
In de longkankermaand besteden we op allerlei manieren aandacht aan longkanker. We geven informatie over de ziekte, delen ervaringen van patiënten en vertellen waarvoor je bij patiëntenorganisatie Longkanker Nederland terechtkunt.
Daarnaast organiseren we deze maand drie bijeenkomsten voor patiënten en hun familie. 2 November is onze jaarlijkse Landelijke Dag, 14 november is onze Regiobijeenkomst Noord-Nederland over leven met longkanker en 29 november is de themamiddag over thymomen.
Bekijk voor meer informatie onze Agenda.