Luchtlekkage van de longen komt vaak voor na een longoperatie. Bob Hermans van het Radboudumc deed onderzoek naar een nieuwe weefselpleister. De eerste resultaten bij dieren zijn positief.
Jaarlijks krijgen wereldwijd meer dan twee miljoen mensen longkanker. Naar schatting wordt een kwart van hen geopereerd en kampen daarna ongeveer 50.000 mensen met een zogenoemde langdurige luchtlekkage. “Na zo’n longoperatie ontsnapt bij veel patiënten nog wel wat lucht vanuit de long”, zegt Bob Hermans, arts-assistent op de afdeling hartlong chirurgie aan het Radboudumc. “In veel gevallen is dat na enkele dagen over, maar als dat langer duurt en niet vanzelf dichtgaat spreken we van langdurige luchtlekkage.” Mensen liggen hierdoor langer in het ziekenhuis en hebben meer complicaties.
Een wond aan de longen kan worden gehecht, dichtgeniet of gelijmd met een spray of pleister. De keuze is vaak afhankelijk van de aard van de wond. Hermans: “Longweefsel is erg teer en hechtingen zijn eigenlijk alleen in het wat stevigere omhullende longvlies aan te brengen, met een kans op scheuren. Ook de andere technieken hebben hun eigen nadelen. Zo laten pleisters vaak weer los bij de normale longbewegingen na de operatie. We hebben onderzocht hoe een nieuwe pleister, een patch, het in dat opzicht doet. We hebben gekeken of hij goed blijft plakken, de wond effectief afdicht, veilig te gebruiken en biologisch afbreekbaar is.”
Die eerste resultaten maken de patch interessant voor verder onderzoek.
Bron: Radboud UMC