• Wil je beter met stress om kunnen gaan?
  • Wil je meer kunnen genieten van positieve momenten en rust in je leven?
  • Wil je milder en vriendelijker zijn voor jezelf en anderen?

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) maakte voor mensen met kanker een app voor zelf-compassie. De ziekte en intensieve behandeling van kanker zorgen vaak voor ernstige vermoeidheid, pijn, angst en verdriet. Daarmee wordt er veel van mensen gevraagd. Soms leggen mensen de lat voor zichzelf heel hoog. En zijn ze veroordelend en kritisch naar zichzelf. Bij longkanker hebben mensen soms last van een schuldgevoel of van schaamte. Ook hierbij kan de app jou mogelijk helpen.

Compassie

Compassie kan mensen helpen bij het omgaan met klachten zoals vermoeidheid, pijn, angst en verdriet. Door vriendelijk en begripvol naar jezelf te zijn, kan je jezelf troost, steun en rust bieden. Zelf-compassie helpt om goed voor jezelf te zorgen. Bijvoorbeeld jezelf meer rust gunnen of hulp vragen als dat nodig is.

Er bestaan in Nederland groepscursussen om zelf-compassie te trainen. Omdat niet iedereen aan zo’n cursus kan of wil meedoen, heeft het UMCG in samenwerking met Universiteit Twente een app ontwikkeld: Compas-Y.

De app is voor mensen met of na kanker en samen met mensen met kanker en verpleegkundigen ontwikkeld. De app biedt mensen informatie en oefeningen die ze in hun eigen tijd en tempo kunnen doen.

Een patiënt die meedeed aan de ontwikkeling van de app zei: "Ik ben heel hard voor mijzelf geweest … ik moest door. Ik had toen geen tijd voor het stukje verwerking. Als ik deze app had gehad dan had ik daar meer aandacht aan kunnen besteden." Iemand anders zei: “De lichtpuntjes van de dag vind ik heel waardevol. Ook straalt de app positiviteit uit."

Handsome man feeling nostalgic holding hands heart daydreaming remember imaging something

Onderzoek

Je kunt de app gaan proberen en kijken of deze jou helpt. Het UMCG onderzoekt hoe mensen de app gebruiken. En hoe zelf-compassie in hun dagelijks leven een rol speelt en van invloed is op het omgaan met de ziekte.

Het UMCG wil een aantal dingen weten: Hoe vinden ze de app? Vinden ze de app fijn en makkelijk in het gebruik? Hebben ze er baat bij? Helpt het ze om zich beter te voelen en beter voor zichzelf te zorgen?

Deelname

Is de app misschien iets voor jou? En wil je meedoen aan het onderzoek? Meld je dan aan

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de website van de app. Let op: de app is eerst ontwikkeld voor mensen die nog beter kunnen worden. Dat staat ook nog zo op de website van de app. De app heeft goede oefeningen voor iedereen met kanker, ook voor mensen waarbij genezen niet mogelijk is.

Je kunt voor meer informatie contact opnemen met Maya Schroevers, via e-mail: compas-y@umcg.nl of 06-25646852.



Deel via

Lees verder...

  1. 7 mei 2024 Nieuwe vrijwilliger: Miriam Reeders - Ik wist niet eens dat ik longkanker kon krijgen
    Lees verder
  2. 1 mei 2024 Zoekmachine onderzoeken nieuwe behandelingen longkanker - voor en door longartsen
    Lees verder
  3. 29 april 2024 De digitale nieuwsbrief wordt 1 mei verstuurd, sta jij al op de verzendlijst?
    Lees verder