Heb je moeite om de draad weer op te pikken na de diagnose longkanker? Je bent niet de enige! Heb je het gevoel dat je extra psychologische hulp kunt gebruiken? Blijf er niet mee rondlopen. Jouw huisarts kan je verder helpen met informatie en een verwijzing. Ga op tijd naar jouw huisarts, want deze zorg wordt tot 1 september 2021 volledig vergoed vanuit de landelijke pilot Aanpassingsstoornis bij kanker.
Door longkanker kan er veel veranderen in je leven: op het gebied van werk, relaties en sociale contacten. Door lichamelijke beperkingen kun je misschien (tijdelijk) niet meer werken. Of het lukt je niet goed om alle dagelijkse dingen doen. Ook de toekomst kan onzeker zijn.
Hulp voor als je vastloopt
Om je aan te kunnen passen aan veranderingen heb je veerkracht nodig. Dit is de buffer waarmee we schokken van het leven kunnen opvangen. Misschien heb je (tijdelijk) onvoldoende veerkracht om je aan te kunnen passen aan alles wat er verandert in je leven. Je kunt dan het gevoel hebben dat je vastloopt of de situatie niet aankunt. Als dat gevoel lang aanhoudt, kan het goed zijn om hulp te vragen van iemand die gespecialiseerd is in psychosociale oncologische zorg. Je huisarts kan je naar zo’n deskundige verwijzen.
De hulp wordt tijdelijk volledig vergoed
In 2012 werd gespecialiseerde hulp bij aanpassingsproblemen uit het basispakket geschrapt, ook bij kanker. Deze zorg wordt nu weer tijdelijk vergoed (tot 1 september 2021) vanuit de landelijke pilot Aanpassingsstoornis bij kanker. Je hoeft geen eigen bijdrage te betalen. Ook is er geen eigen risico.
Voorwaarde is wel dat je behandeld wordt door een psycholoog, psychotherapeut of psychiater gespecialiseerd in psychosociale oncologische zorg en die een BIG-registratie heeft. Zie de Verwijsgids Kanker voor een behandelaar bij jou in de buurt.
Meer informatie?
Klik op onderstaande links voor meer informatie.