In januari en februari heeft Longkanker Nederland onderzoek gedaan naar de invloed van longkanker op het werk van patiënten. De resultaten zijn bekend.
289 mensen vulden de vragenlijst in. Uit de antwoorden blijkt dat mensen hun informatie over werk en longkanker vooral online zoeken. Longkanker Nederland zal daarom de informatie op de website gaan aanvullen. Daarnaast zullen we binnenkort een podcast opnemen over dit thema.
Dit zijn de belangrijkste resultaten van het onderzoek:
- Longkanker beïnvloedt het vermogen om te werken.
Veel patiënten ervaren fysieke en mentale klachten, zoals vermoeidheid, ademhalingsproblemen en concentratieverlies, die het uitvoeren van werk lastig maken. Daarnaast hebben de behandelingen zoals chemotherapie, radiotherapie en immunotherapie ook grote impact, ook door de vaak langdurige bijwerkingen, waardoor re-integratie op de werkvloer een uitdaging kan zijn.
- Longkanker zorgt voor een grote verandering in de werksituatie.
Bij 8 op de 10 was er sprake van een verandering in het aantal uren, maar ook de taken of het soort werk wordt beïnvloed door de diagnose.
- Het inkomen van patiënten die niet in staat zijn om te werken daalt. Dit leidt tot extra stress en geldt zeker voor ondernemers/ZZP’ers, waarbij soms sprake is van onderverzekerd zijn.
- Het verlies van werk voelt vaak als een groot emotioneel en sociaal verlies. Mensen voelen zich soms niet meer nuttig of volwaardig. De mensen die beschrijven dat zij (deels) blijven werken, geven aan dat dit hen, naast financiële stabiliteit, helpt met structuur en zingeving. Tegelijkertijd wordt werken ook als lastig of vermoeiend ervaren door beperkingen of klachten. Er zijn ook mensen die aangeven dat zij hebben kunnen berusten in het stoppen met werken en daar (uiteindelijk) zelfs van zijn gaan genieten.
- Het verstrekken van uitkeringen wordt vaak ervaren als bureaucratisch. Dit wordt als belastend en emotioneel uitdagend ervaren. Zij ondervinden dat zij vaak zelf moeten uitzoeken welke voorzieningen en regelingen er zijn.
- Leidinggevenden en direct betrokken collega’s spelen de belangrijkste rol bij de ondersteuning en begeleiding van medewerkers. Het gaat dan zowel om praktische als emotionele ondersteuning. Twee derde van de respondenten is tevreden over de begeleiding vanuit de werkgever. 2 op de 10 ervaart een groot verschil tussen de begeleiding bij aanvang en bij terugkeer. Waar het in het begin meer draait om medische duidelijkheid en begrip, verschuift het zwaartepunt tijdens de terugkeer naar flexibiliteit, samenwerking, en praktische ondersteuning.
- Patiënten zoeken met name online naar informatie. Ook zorgprofessionals zijn een belangrijke bron, net als arbodiensten, werkgevers en sociale instanties. Patiënten hebben behoefte aan informatie over arbeid en re-integratie, uitkeringen en financiën en over omgaan met de situatie. Longkanker Nederland wordt regelmatig genoemd als belangrijke en betrouwbare informatiebron.
Een van de deelnemers aan het onderzoek zegt: “Ik ben blij met alles wat ik nog kan. Dat ik geen betaald werk meer doe geeft mij de tijd en de ruimte om goed voor mijzelf te zorgen en om te zien naar anderen. Maar daar is wel een heel proces van acceptatie aan vooraf gegaan.”
Bekijk hieronder het gehele onderzoeksverslag en lees de ervaringen van anderen: