“Extra aandacht voor longkanker is iets moois” Longkanker is al jaren de kankersoort waaraan in ons land jaarlijks de meeste mensen overlijden. In 2020 ging het om ruim 10.000 Nederlanders . In het Antoni van Leeuwenhoek, hét in kanker gespecialiseerde ziekenhuis en onderzoeksinstituut, toont longarts Sjaak Burgers zich al twintig jaar enorm betrokken bij zijn patiënten. “Mensen met longkanker zijn gewone mensen. Punt.”

November is longkankermaand. Jaarlijks wordt dan extra aandacht gevraagd voor longkanker, onder meer symbolisch door een wit lintje te dragen. Vanwege de ernst van de ziekte en het grote belang om de diagnose zo vroeg mogelijk te stellen, gaan meerdere betrokken ‘ambassadeurs’ deze maand op de foto met een extra groot lintje in de vorm van een witte gebreide sjaal.

Een van hen is dr. Sjaak Burgers, sinds 2002 longarts en onderzoeker in het Antoni van Leeuwenhoek – Nederlands Kanker Instituut (AVL/NKI). Al tientallen jaren zoekt hij bevlogen met collega’s naar nieuwe opties om de zorg voor mensen met longkanker te verbeteren. “Er gebeurt heel veel goeds, maar de mindset van al mijn collega’s, jong en oud, is dat het altijd beter kan. Dat inspireert enorm.”

Twee ontwikkelingen

“Ik ben de 60 gepasseerd, je zou zeggen: ‘die is op weg richting z’n pensioen’, maar ik heb nog nooit zo hard moeten studeren! Dat komt door twee grote ontwikkelingen voor de longkankerzorg: de komst van immuuntherapie en steeds betere moleculaire diagnostiek. Toen ik als longarts begon, konden we maar weinig doen voor mensen met longkanker. Nu is dat zoveel meer en het veld blijft bewegen. Ik vind het fantastisch om dat allemaal mee te maken. Niks pensioen!”

“Immuuntherapie en doelgerichte therapie hebben ons werk compleet veranderd. Technisch kunnen artsen daarmee meer ‘de diepte in’, praktisch betekent het dat we patiënten die in aanmerking komen voor immuuntherapie via het infuus, nu al steeds vaker een combinatie met andere behandelvormen kunnen bieden.”

Via moleculaire diagnostiek worden de genetische eigenschappen van tumoren bepaald. Met betere biopten en door tumorweefsel beter te onderzoeken, ontdekken we steeds meer DNA-veranderingen waarvoor doelgerichte therapie bestaat – een pil op maat voor een specifieke patiënt met een specifieke DNA-mutatie.”

“Door deze ontwikkelingen zien we nu al dat steeds meer mensen met longkanker langer leven, met een goede kwaliteit van leven. De volgende uitdaging is dat we immuuntherapie en doelgerichte therapie ook optimaal kunnen combineren. Onderzoek daarnaar is in volle gang, hopelijk leidt dat snel tot nog betere behandelopties voor onze patiënten.”

Preventie

“Tot het zover is mag alle aandacht op ‘primaire preventie’, lees: voorkomen dat kinderen gaan roken. Deze longkankermaand begon wat dat betreft goed met de rechterlijke uitspraak dat de filtersigaret officieel illegaal in de winkel ligt. Dé sprong voorwaarts die we nu meteen kunnen zetten in de strijd tegen longkanker is stoppen met roken. Maar de grote vraag is: hoe overtuigen we de jeugd op een manier die hen echt aanspreekt en overtuigt? Wie het weet mag het zeggen…”

“Extra aandacht voor longkanker is iets moois. Het gaat om zoveel mensen die zelf lijden aan de gevolgen van deze nare ziekte én om nog veel meer mensen die hen begeleiden. Van zowel patiënten als naasten horen wij als artsen vaak dat zij zich eenzaam voelen. Dat maakt de situatie voor hen nog moeilijker.”

“Mensen met longkanker zijn gewone mensen. Punt. De goede vriend met wie je zo gezellig kunt eten, drinken en lachen blijft diezelfde goede vriend, óók als zij of hij longkanker heeft. Je rokende collega die eerst niet ziek was en nu wel, maar ook je niet-rokende sportmaatje die de botte pech had om longkanker te krijgen zonder ooit gerookt te hebben. Er op een liefdevolle manier zijn voor hen en hun naasten, dat kunnen we allemaal. Ook daarom draag ik deze maand mijn witte sjaal!”

Door Nanno Benninga, foto: Michel Campfens

Sjaak Burgers highres lang

Deel via

Lees verder...

  1. 23 november 2022 Verhaal met de witte sjaal Eva (24) heeft longkanker
    Lees verder
  2. 18 november 2022 Informatiebijeenkomst Jeroen Bosch ziekenhuis 25 november
    Lees verder
  3. 17 november 2022 Verhaal met de witte sjaal John patiënt met longkanker
    Lees verder