Het is erg belangrijk om te onderzoeken welke vorm van longkanker je precies hebt. Weet je de vorm, dan kun je met jouw arts beter bepalen welke behandeling het beste voor jou is. Vaak wordt dit gedaan met een bronchoscopisch onderzoek. Er wordt dan met een flexibel slangetje met een kleine camera erop een stukje weefsel van de tumor afgehaald voor onderzoek. Dit slangetje gaat eerst door de neus of mond. Veel mensen vinden een bronchoscopie een onprettig of zelfs verschrikkelijk onderzoek. Of zijn er bang voor. Zo bang dat ze dit onderzoek weigeren. Deze mensen weten niet dat je ook een slaapmiddel kunt krijgen om tijdens het onderzoek zo ontspannen mogelijk te zijn. We delen graag twee patiëntervaringen om aan te geven hoe belangrijk het is om als zorgverlener te vertellen dat een slaapmiddel vaak mogelijk is bij een bronchoscopie. Krijg je als patiënt een bronchoscopie en kijk je daar erg tegenop? Vraag dan om een slaapmiddel.
Bronchoscopie nodig om mee te kunnen doen aan onderzoek naar nieuwe behandeling
Een patiënt is uitbehandeld. Er zijn geen standaard behandelingen meer voor deze persoon beschikbaar. Toch is er hoop. De patiënt kan meedoen aan een onderzoek naar een nieuw medicijn in een academisch ziekenhuis. Om aan dit onderzoek mee te kunnen doen, moet er via een bronchoscopie een stukje van de tumor worden afgehaald voor onderzoek. De patiënt heeft eerder een bronchoscopie gehad en vond dit zo eng dat de patiënt dit nooit meer wil. Dit vertelt de patiënt ook in het ziekenhuis. Daar blijft het bij.
De patiënt belt met ons voor advies. Wij vertellen de patiënt dat je kunt vragen om een roesje (soort slaapmiddel). Daardoor word je een beetje suf en maak je het onderzoek veel minder bewust mee. Je bent meer ontspannen. Waarom is dit niet verteld in het ziekenhuis? Hiermee mist de patiënt een kans op levensverlenging.
Een bronchoscopie om de specifieke vorm van longkanker zo goed mogelijk te kunnen stellen
Een patiënt hoort net dat hij longkanker heeft. De patiënt is aangeslagen en belt met ons voor informatie. We leggen uit welke onderzoeken waarschijnlijk gedaan zullen worden en waarom. Bij de uitleg over het belang van de bronchoscopie, begrijpt de patiënt nu dat het onderzoeken van het stukje tumor (weefsel) heel belangrijk is. Hiermee kan bijvoorbeeld gekeken worden of de patiënt immuuntherapie kan krijgen. Of dat de patiënt een vorm van longkanker heeft waarbij doelgerichte therapie (in de vorm van pillen) gegeven kan worden. Als dit uit het onderzoek komt, dan helpt deze behandeling veel beter dan chemotherapie. De patiënt zegt bang te zijn voor het bronchoscopie onderzoek. De patiënt heeft namelijk gehoord dat andere mensen heel benauwd zijn geworden tijdens dit onderzoek. De patiënt heeft de bronchoscopie daarom geweigerd.
Wij leggen uit dat je tijdens de bronchoscopie een keelverdoving krijgt waardoor je geen pijn hebt als het slangetje door je keel gaat. Als het slangetje door je neus gaat, dan doet het daar wel pijn. Ook vertellen we je dat je een slaapmiddel (sedatie) kunt krijgen, zodat je meer ontspannen bent tijdens het onderzoek. De patiënt is heel blij met de uitleg en durft het onderzoek nu wel aan en maakt direct een afspraak met het ziekenhuis hiervoor. Hierdoor weet de patiënt straks welke vorm longkanker het is en welke behandeling het beste past.
Sedatie bij een bronchoscopie
Al in 2016 pleitte longarts Sander de Hosson voor het standaard invoeren van een roesje bij dit onderzoek. Wij vinden dat het niet standaard hoeft, maar we willen wel dat patiënten weten dat de mogelijkheid er is. Vertel de patiënt dat er gekozen kan worden uit:
- Alleen keelverdoving.
- Keelverdoving met lichte tot matige sedatie.
- Keelverdoving met diepe sedatie.
En leg de patiënt uit wat dit betekent en hoe het werkt. Vind je het lastig om het uit te leggen? Laat dan een van onze animatiefilmpjes zien over sedatie bij bronchoscopie. We hebben ze in meerdere talen beschikbaar gemaakt: Nederlands, Engels, Turks, Arabisch en Berbers.