Longkanker bestaat in verschillende vormen. De behandeling is daarom niet bij iedere patiënt met longkanker hetzelfde. Voor het starten van de juiste behandeling is het belangrijk om te weten welke vorm van longkanker iemand heeft. Dit kan door weefselonderzoek.
Wat is weefselonderzoek?
Bij weefselonderzoek onderzoekt de patholoog een stukje van het tumorweefsel in het laboratorium. Met verschillende onderzoekstechnieken kan de specifieke vorm van longkanker worden bepaald. Twee van die technieken zijn moleculaire diagnostiek en PD-L1-testen.
Wacht op de uitslag van het weefselonderzoek
We snappen dat patiënten meteen na de diagnose longkanker willen starten met een behandeling. Toch is het heel erg belangrijk om de uitslag van het weefselonderzoek af te wachten voordat er begonnen wordt met de behandeling. Wachten op de uitslag zorgt ervoor dat de patiënt, samen met de arts, de juiste behandeling kan kiezen voor de specifieke vorm van longkanker. Dit geeft de patiënt de beste kans op een langer leven met longkanker en een betere kwaliteit van leven tijdens die periode.
Informatieboekje en animatievideo’s
Het is belangrijk dat mensen met longkanker weten dat er meerdere onderzoeken zijn om erachter te komen welke vorm van longkanker iemand heeft. Dat wachten op de uitslag zinvol is omdat dan de beste behandeling kan worden gekozen. Misschien kan iemand wel immuuntherapie of doelgerichte therapie krijgen. Meer informatie hierover staat in het boekje “Longkanker, welke vorm heb ik?”.
Naast dit boekje heeft patiëntenorganisatie Longkanker Nederland een duidelijke animatievideo in begrijpelijke taal laten maken over het weefselonderzoek. Deze animatie is ook beschikbaar in het Engels, Turks en Berbers. Is bij jou al weefselonderzoek gedaan? Vraag het je arts!
Bron: Planet Health