Er zijn verschillende soorten longkanker. Bij niet-kleincellige longkanker (NSCLC) met adenocarcinoom komen mutaties en translocaties voor. De meest voorkomende mutaties zijn KRAS en EGFR. Er zijn ook zeldzame mutaties: ALK, BRAF, HER2, MET, NTRK, NRG1, RET en ROS1. Er is een website waar alle internationale groepen voor mutaties en translocaties op staan. Via deze groepen kunnen patiënten ervaringen uitwisselen.

Voor bijna elke soort is er een internationale groep. De website is in het Engels en wordt steeds aangevuld.

Nederlandse groepen

Heb je longkanker met een mutatie of translocatie? Wil je met andere patiënten ervaringen uitwisselen? Longkanker Nederland heeft 12 besloten groepen op Facebook. Een aantal groepen zijn voor mensen met een mutatie of translocatie. Alle groepen zijn niet openbaar. Berichten kunnen dus alleen worden gelezen en geplaatst door leden van de groep. Bekijk of jouw groep erbij zit en word lid van de groep.

Wat is een mutatie of translocatie bij longkanker?

Een mutatie is een verandering in een gen. Een translocatie is een verplaatsing van stukjes binnen een gen. Een mutatie of translocatie wordt gevonden door weefselonderzoek. In het laboratorium bekijkt de patholoog of het stukje weefsel van de longtumor bepaalde kenmerken heeft. Deze kenmerken bepalen of iemand een mutatie of translocatie heeft.

Worden deze kenmerken gevonden, dan kan de patiënt doelgerichte therapie krijgen.



Deel via

Lees verder...

  1. 8 december 2021 Zesde LuCE rapport: bekijk de uitkomsten van de enquête over leven met longkanker in Europa
    Lees verder
  2. 6 december 2021 Terugkijken: online bijeenkomst over thymomen
    Lees verder
  3. 2 december 2021 Webinar over mutaties op dinsdag 7 december (voor patiënten)
    Lees verder