Op vrijdag 21 mei 2021 fietsen en wandelen longkankerpatiënten, naasten, nabestaanden, longartsen, verpleegkundigen, arts-onderzoekers, studenten en andere enthousiaste deelnemers “The White Ribbon Tour” om het witte lint voor longkanker door te geven. Dit initiatief wordt ondersteund door de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) en onze patiëntenorganisatie Longkanker Nederland.
Om het witte lint door Nederland te verspreiden organiseren patiënten, longartsen, arts-onderzoekers en studenten The White Ribbon Tour. Van Zeeland, via Nijmegen, richting Groningen en dan over de Afsluitdijk via Rotterdam naar Maastricht, wordt het witte lint fietsend en wandelend aangeboden aan patiënten en longartsen in 35 ziekenhuizen. De route heeft de vorm van een wit lint. Alle deelnemers van de routes zullen rond 18.00 uur aankomen bij de verschillende ziekenhuizen om het witte lintje te overhandigen. Met dit initiatief willen de organisatoren ‘awareness’ voor longkanker vergroten, met de boodschap:
“Iedereen met longen kan longkanker krijgen en niemand verdient longkanker.”
De initiatiefnemer is Niels Harthoorn. Niels is 22 jaar en heeft op zijn twintigste de diagnose gekregen van longkanker met een ALK-translocatie. The White Ribbon Project, te vinden onder #thewhiteribbonproject, is recent gestart in de V.S. om meer bekendheid te geven aan longkanker en vooral om het stigma, dat op longkanker rust, weg te nemen. Niels haalt dit project nu naar Nederland en wil het bericht verkondigen dat iedereen longkanker kan krijgen en niemand longkanker verdient.
Daarnaast wordt geld opgehaald voor gepersonaliseerde (long)kankerbehandelingen. Want uiteindelijk is deze tocht ook een voorbereiding op de beklimming van de Stelviopas voor Stelvio for Life, een uitdaging die het White Ribbon Tour NL-team op 28 augustus 2021 aan gaat. Al het opgehaalde geld gaat via Stelvio for Life naar het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT). Dit samenwerkingsverband zet zich in om voor iedere kankerpatiënt DNA-onderzoek van de tumor mogelijk te maken. Het opgehaalde geld komt dus volledig ten goede aan de ontwikkeling van gepersonaliseerde behandelingen voor patiënten met kanker.