Zorgorganisaties roepen op om contact op te nemen met de (huis)arts bij klachten of zorgen over kanker. De gezamenlijke kankerorganisaties KWF Kankerbestrijding, Stichting kanker.nl, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en Stichting Oncologische Samenwerking (SONCOS) doen deze oproep omdat het aantal beroepen op de arts en het aantal kankerdiagnoses de afgelopen weken sterk zijn gedaald. Met de oproep hopen de organisaties dat mensen niet blijven lopen met klachten of zorgen. Het is belangrijk dat mogelijke signalen voor kanker niet worden gemist of te laat onderkend.
Aantal diagnoses gedaald
Het aantal kankerdiagnoses is de afgelopen weken met zo’n 30% gedaald, ziet de Nederlandse Kankerregistratie. Naar verwachting wordt dit veroorzaakt doordat mensen wegblijven van het ziekenhuis of de huisarts. Vermoedelijk omdat men bang is besmet te raken met het coronavirus of omdat het idee leeft dat alleen acute zorg wordt geleverd. Ziekenhuizen geven aan dat er genoeg capaciteit is om diagnostische tests naar kanker te doen en dat het ziekenhuis een voldoende veilige omgeving is. Daarom sporen de gezamenlijke kankerorganisaties mensen aan om wel contact te blijven zoeken met de (huis)arts bij nieuwe klachten of zorgen.
De oproep is als volgt: neem contact op met je (huis)arts bij zorgen over kanker. Ook als je twijfelt over een bezoek aan de arts overleg dit met hem of haar. Bel altijd je dokter als je klachten hebt die je eerst niet had.
Zorg voor (ex-)kankerpatiënten
De organisaties willen ook mensen die nu worden behandeld, of daar net mee klaar zijn, aansporen om niet met zorgen of klachten te blijven lopen, maar contact op te nemen met de behandelend arts. Het is niet verstandig om zelf afspraken uit te stellen of af te zeggen. Het is belangrijk dat (ex-)kankerpatiënten de zorg blijven krijgen die ze nodig hebben. Er is genoeg capaciteit in de ziekenhuizen voor controles en behandelingen. Sommige behandelingen worden in deze periode op initiatief van de behandelaar uitgesteld of aangepast door de arts, uit veiligheid voor de patiënt. Dat doen artsen alleen als zij van mening zijn dat de kanker op die manier nog steeds goed kan worden behandeld.
Lees meer informatie over het coronavirus en longkanker ->>