Longkanker Nederland deed mee aan een co-creatie van het programma Zorgevaluatie & Gepast gebruik (ZE&GG).

Prof. dr. Egbert Smit, longarts in het LUMC, diende een voorstel in om te onderzoeken of immuuntherapie korter kan worden gegeven met dezelfde uitkomsten. Het gaat om immuuntherapie bij patiënten met stadium 4 niet-kleincellige longkanker (NSCLC).

Als een patiënt immuuntherapie krijgt en niet moet stoppen met de behandeling doordat er te veel bijwerkingen zijn of de longkanker weer groeit, dan wordt twee jaar immuuntherapie gegeven. Bij patiënten die wel eerder moesten stoppen door bijwerkingen, zagen artsen dat zij nog steeds baat hadden van de immuuntherapie. Dat riep de vraag op of het wel nodig is om twee jaar immuuntherapie te geven. Er zijn ook al onderzoeken hiernaar gedaan bij melanoom (Safe Stop onderzoek).

Longkanker Nederland vroeg patiënten wat zij van het onderzoek vinden. Zij gaven aan dat het een enorme verbetering van hun kwaliteit van leven zou kunnen geven als zij in plaats van 2 jaar lang elke zoveel weken naar het ziekenhuis te moeten, nu maar een half jaar dit zouden hoeven te doen.

Het onderzoek, dat de DIDaC studie gaat heten, heeft subsidie toegekend gekregen en zal starten in 2025. Patiënten kunnen uiteraard zelf bepalen of ze wel of niet aan het onderzoek mee willen doen. Longkanker Nederland zal helpen om begrijpelijke informatie over het onderzoek te maken. Er zullen hiervoor informatievideo's gemaakt worden in verschillende talen.